Často kladené dotazy

  • Jak se mohu přihlásit do ZUŠ?

    Přímo zde, na internetových stránkách prostřednictvím naší elektronické přihlášky. Prostřednictvím e-mailu budete pozváni k talentovým zkouškám, které se konají vždy koncem školního roku.

  • Kdy se mohu přihlásit do ZUŠ?

    Přihlášky jsou přijímány celoročně. Přijímací řízení je obvykle vypsáno na začátku května, kdy probíhá zápis.

  • Lze nastoupit do ZUŠ v průběhu školního roku?

    Přijímání žáků probíhá přednostně na konci června. V měsíci září se pouze doplňují volná místa a domlouvá se rozvrh již přijatých žáků. V průběhu školního roku jsou žáci přijímáni spíše výjimečně, a to při přestupu z jiné školy, nebo pokud je možná změna v úvazku učitele.

  • Od kolika let přijímáte děti do ZUŠ?

    Na ZUŠ se mohou hlásit děti od 5 do 18 let (rozhodující je věk při nástupu do ZUŠ) se zájmem o konkrétní umělecký obor. Pro starší zájemce je možnost absolvovat studium pro dospělé, ale jen ve výjimečných případech (např. potřeba a zájem školy, výběr exkluzivního hudebního nástroje apod.).

  • Jak probíhají přijímací talentové zkoušky a k čemu jsou?

    Přijímací řízení na ZUŠ probíhá formou talentové zkoušky, při které zjišťujeme předpoklady ke studiu. Před přijetím do ZUŠ děti absolvují krátkou talentovou zkoušku, která potvrdí jejich dispozice pro zvolený obor – hudební sluch, rytmické cítění, dramatické nebo výtvarné nadání apod. Zkouška je přizpůsobena věku a probíhá v klidné atmosféře.

  • Jak se dozvím informace o přijetí a zařazení mého dítěte?

    Informace o přijetí a zařazení žáka zasíláme přijímacím dopisem před začátkem studia. V případě nepřijetí obdržíte informaci elektronicky na vaši e-mailovou adresu.

  • Jak dlouho trvá kompletní studium ZUŠ?

    Toto vzdělávání se dělí na 2 roky přípravného studia, 7 let studia I. stupně a 4 roky studia II. stupně.

  • Čím se liší studium na vaší škole od výuky v kroužcích?

    ZUŠ se od zájmových kroužků v mnohém liší. Základní umělecké vzdělávání se řídí předpisy (zákony, vyhlášky, metodické pokyny, předpisy a další) a je pravidelně kontrolováno Českou školní inspekcí. Důležité je systematické rozvíjení dovedností, uměleckého cítění a kreativity, příprava k případnému dalšímu uměleckému a pedagogickému studiu na základě Rámcového vzdělávacího programu a Školního vzdělávacího programu.  Žáci jsou na ZUŠ přijímáni na základě talentové zkoušky, každý rok skládají postupové či závěrečné zkoušky, a dostávají státní vysvědčení. 

  • Kdo učí na ZUŠ?

    Předpis zákona udává, že na ZUŠ mohou učit pouze profesionálové, tedy kvalifikovaní, vzdělaní pedagogové. Často jsou to aktivní umělci.

  • Je pro mě ZUŠ vhodná, když chci dělat umění jen pro radost?

    Rozhodně ano! Jsme tu pro všechny, kteří se chtějí rozvíjet, tvořit a bavit. Zároveň jsme ale škola, takže musíme dodržovat pravidla. Žáci mají předepsaný určitý počet hodin a předem dané předměty, které musí v rámci výuky na ZUŠ absolvovat. 

  • Připraví mě ZUŠ na střední nebo vysokou uměleckou školu?

    Ano. V rámci předmětů jsou realizovány také speciální hodiny pro žáky, kteří se připravují na talentové zkoušky.

  • Má studium na ZUŠ nějaké závěrečné výstupy? Je toto studium něčím zakončeno?

    Ano, žák je v pololetí a na konci školního roku hodnocen vysvědčením. Studium I. a II. stupně je zakončeno závěrečnou zkouškou, nebo veřejným absolventským vystoupením, či výstavou výtvarných prací. Žák dostává závěrečné vysvědčení. Vysvědčení ze ZUŠ může v přijímacím řízení na některé střední školy přinést cenné body.

  • Jak se dozvím o prospěchu mého dítěte?

    O prospěchu vašeho dítěte Vás bude informovat učitel hlavního oboru. Díky systému Klasifikace je možno průběžně sledovat probíranou látku či případné hodnocení pedagogů přes elektronickou žákovskou. Pokud bude dlouhodobě prospěch vašeho dítěte špatný, nebo bude mít dítě vysokou absenci, snažíme se zákonné zástupce informovat sami.

  • Platí se u vás školné?

    Výpočet a výběr školného upravuje vyhláška č. 71/2005 Sb. Škola je příspěvkovou organizací a hospodaří tedy také s příspěvkem od žáků. Tato částka není platba za vyučovací hodinu, ale příspěvek na provozní náklady školy. Mzdové prostředky hradí stát. Více informací k úhradě za vzdělávání naleznete v sekci Pro rodiče – Školné.

  • Naše dítě nemá nástroj. Nechceme ho zatím kupovat, můžeme si ho vypůjčit?

    Ano, škola nabízí za poplatek pronájem některých hudebních nástrojů pro začínající muzikanty. Bližší instrukce Vám poskytnou naši učitelé, informace o pronájmu získáte v sekci O škole – Dokumenty – Ceník služeb.

  • Musí dítě chodit do hudební nauky?

    Hudební nauka je povinná pro žáky hudebního oboru. Hudební teorie jde ruku v ruce s praxí, tedy hrou na hudební nástroj. Výuka daného nástroje se stává rychlejší a efektivnější, má-li žák základy teorie právě z hodin hudební nauky.

  • Platí se hudební nauka zvlášť?

    Ne, hudební nauka je zahrnuta v ceně výuky daného oboru.

  • Jak odhlásit dítě ze ZUŠ?

    Pokud se rozhodnete již nepokračovat ve studiu, využijte formulář Odhláška v sekci Pro rodiče – Formuláře. Vyplněnou odhlášku můžete zaslat e-mailem na adresu info@zus-roudnicenl.cz nebo poštou na adresu školy. Ukončí-li žák vzdělávání v průběhu prvního nebo druhého pololetí školního roku, úplata za vzdělávání se nevrací. Ukončí-li žák vzdělávání v průběhu prvního nebo druhého pololetí školního roku z důvodů hodných zvláštního zřetele, zejména zdravotních, lze poměrnou část úplaty za vzdělávání vrátit.